Przepisy z piekarnika: łosoś, bakłażan i prezentowe pierniczki
Poznajcie zalety mojego piekarnika – prawdziwego pomocnika w przygotowaniach do Świąt! Dziś pokażę Wam najważniejsze zalety mojego piekarnika marki Samsung (model nv7b6785kak): opowiem o funkcji smażenia na parze, czyli Air Fry, pokażę Wam, jak można w nim przygotować soczystą rybę czy mięso i to pieczone też na parze, udowodnię, że możliwe jest przygotowanie w nim dwóch różnych potraw w różnych temperaturach i przy innych ustawieniach piekarnika jednocześnie, a takżę pokażę, jak szybko po całej tej pracy mój piekarnik sam się wyczyści.
Jeżeli macie jakiekolwiek pytania, jeśli chodzi o codzienne korzystanie z tego sprzętu, koniecznie dajcie znać w komentarzach. Zapraszam na odcinek!
Przepis na pierniczki, którego używam co roku, pochodzi ze strony Ani Starmach.
W oryginalnym przepisie występuje jeszcze kandyzowana skórka pomarańczowa, którą tym razem pominęłam.
Ciasto na pierniczki:
300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
150 ml miodu
50 g cukru pudru
50 g masła w temperaturze pokojowej, a nawet nieco cieplejsze
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika (sklepowej lub domowej, w której skład wejdzie cynamon, kardamon, imbir i anyż)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżkę soku z cytryny
Tyle posypki, ile tylko przyklei się do pierniczków
Sposób przygotowania:
Pierniczki:
Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko i przyprawy.
Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm. Ciasto grubsze to bardziej miękkie pierniczki, a ciasto cieńsze to pierniczki bardziej twarde. Żeby sobie ułatwić i żeby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, podsypuj je mąką. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.
Lukier:
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Rób to stopniowo, bo soku z cytryny potrzeba zaskakująco niewiele.
Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – soku. Gotowym lukrem maluj upieczone pierniczki. Gdy lukier jest jeszcze mokry – dekoruj posypką. Im więcej – tym lepiej!





