• Instagram
  • YouTube

Kuchnia challenge, czyli gotowanie-niespodzianka PRZEPISY!

Dziś kuchnia challenge, czyli gotowanie-niespodzianka – co zrobię ze składników kupionych przez ekipę? Zapraszam Was na kuchenne wyzwanie. Będę szykować dwa dania ze składników kupionych na tę okazję przez członków mojej ekipy. Jakie to produkty, dowiedziałam się dopiero na planie.

Wspomagałam się przepisami z mojej książki „Kuchnia Pedantuli”. Gorąco zapraszam Was na wspólne przygotowanie przepysznej zupy-kremu z dyni z grillowanym serem halloumi oraz wybitnych placków ziemniaczanych okraszonych pieczonymi marchewkami i burakami oraz posypanych kawałkami sera pleśniowego. Będzie pysznie, będzie prosto, będzie kolorowo! Miłego i smacznego oglądania. Chodźcie na wspólne gotowanie i mój „kuchnia challenge”.

Oto przepisy z filmu:

Zupa z pieczonej dyni z grillowanym halloumi

Składniki:

  • Dynia Hokkaido
  • Marchewka
  • Ziemniaki
  • Czosnek i cebula
  • Masło i oliwa z oliwek

 

Dynia Hokkaido pocięta na na grube plastry ląduje w piekarniku ustawionym na 220 stopni, góra dół, na mniej więcej 25 minut.

Czosnek i cebulę posiekaj lub jak ja – rozdrobnij w mikserze i zeszklij na oliwie lub maśle. Dorzuć do tego pokrojoną drobno marchew i duś wszystko razem. Smak się skoncentruje i nabierze głębi.

Ziemniaki ugotuj. Jeśli pokroisz je na małe kawałki zajmie to dosłownie chwilę.

W garnku połącz: pieczoną dynię, ugotowane ziemniaki i uduszoną marchew z cebulką. Dodaj wody do wymarzonej konsystencji. Ja lubię gęstą zupę! Koniecznie dosól i dopieprz do smaku.

Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na patelni grillowej lub zwykłej.

Zupę podawaj z kleksem śmietany i serem pociętym na małe paseczki.

 

Placki ziemniaczane z sałatką z buraka i karmelizowanej marchewki

Składniki na placki:

  • Ziemniaki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Mąka pszenna
  • Sól i pieprz

 

Sałatka:

  • Buraki gotowane
  • Marchew
  • Ser pleśniowy

 

Sos do sałatki:

  • Sól
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Cytryna lub ocet balsamiczny
  • Miód

 

Marchewkę umyj, obierz i pokrój na równe słupki. Dodaj oliwę i sól i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, góra dół na 20 minut.

Placki ziemniaczane – ja zrobiłam w termomiksie, ale możesz je zrobić tradycyjnie.

Połącz składniki na sosik.

Złóż danie: na placki połóż słupki pieczonej marchewki i gotowanego buraka. Posyp kruszonym serem pleśniowym i polej sosikiem. Bajka!

Kuchnia Pedantuli książka

Kuchnia Pedantuli książka

Zostaw komentarz