• Instagram
  • YouTube

Wiele dań z jednej bazy WASZE PRZEPISY

Kiedy w filmie o gotowaniu trzech różnych dań na podstawie jednego pomidorowego sosu zaprosiłam Was do zabawy i do podzielenia się ze mną Waszymi przepisami, dosłownie zalaliście moją skrzynkę mailową swoimi propozycjami. Razem z ekipą sklepu Pieknowdomu.pl wybrałam cztery dziewczyny, których propozycje najbardziej się nam spodobały. Ich pomysły przedstawiam poniżej.

KLOPSIKI EWELINY

Klopsiki:

  • 1,5-2 kg mięsa, może najlepiej coś klasycznego, typu szynka – zmielonego
  • 3 jajka M lub 2 jajka L
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona (słodka)
  • oregano
  • mała/średnia cebula
  • masło klarowane
  • sos sojowy
  • zdrowa vegeta / domowy bulion, etc.

Cebulę drobno kroję i podsmażam, całość zagniatam, toczę małe klopsiki. Duży garnek, a tam woda z bulionem + sos sojowy. Do wrzątku wrzucamy klopsiki i gotujemy, ok. 15 minut. Partiami.

 

Sos pieczarkowy

  • Pieczarki – ok 30 dkg
  • cebula (średnia)
  • śmietana 18% (lepiej duża, zobaczymy ile zejdzie)
  • ja lubię jeszcze doprawiać rozmarynem suszonym
  • do podania: jakaś kasza (gryczana, pęczak), do tego albo ogórki kwaszone albo buraczki (u mnie w domu królują buraczki – kupuję już ugotowane, potem ścieram i podgrzewam – jeśli buraczki to do doprawienia masło, sól, cukier i cytryna)

Sos a’la chiński

  • trochę passaty pomidorowej
  • imbir świeży (niedużo)
  • czosnek
  • ananas w puszce
  • pędy bambusa w puszce
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • cukier brązowy
  • ocet ryżowy
  • mąka / skrobia ziemniaczana

Na oleju podsmażam zmiażdżony czosnek i starty na drobnej tarce imbir, na to wrzucam pokrojoną na paski paprykę i marchewkę. Chwilka smażenia, na to ananas na kawałki i bambus (ale niepełne puszki), jak smażę to pod koniec delikatnie posypuję mąką (ok łyżeczki), na to wlewam passatę zmieszaną z rosołkiem z pulpetów – chwilę się grzeje, w tym czasie mieszam oddzielnie ocet ryżowy z wodą, cukrem sosem sojowym i potem to dolewam i jeszcze 2-3 minuty i gotowe.

do podania:

  • ryż
  • sezam
  • plus można szybko zrobić surówkę z kap. pekińskiej:

to co zostanie z gotowania – trochę ananasa, babusa, papryki i marchewki + pekińska + trochę śmietany, ewent. szczypiorek / starte kwaśne jabłko i gotowe 🙂

Sos serowy

  • ser żółty – ok 20 dkg sera jak gouda czy sokół
  • mąka zwykła
  • mleko
  • gałka muszkatołowa

Najpierw zasmażka z masła i mąki, na to mleko i powstaje sos beszamelowy. Do tego starta gałka, trochę pieprzu, może czerwonej papryki (słodkiej), i starty ser – i już sosik gotowy

Do podania pasuje zarówno makaron, jak i w fajniejszej wersji coś szpinakowego – np. tortellini szpinakowe, a w ogóle pyszna by była zapiekanka – makaron, szpinak, pulpeciki i sos 🙂

Klasyka – czyli sos koperkowy

Jak już zostaje resztka i mniej „rosołku” z gotowania pulpetów to wystarczy do tego dodać koperek i trochę zagęścić mąką (można ze śmietaną) i gotowe – jako klasyk może iść z ziemniakami i mizerią 🙂

 

KOLEJNE WCIELENIA ZIEMNIAKÓW PANI DARII

Daria pisze: „Ja żeby zaoszczędzić trochę czasu zawsze gotuję cały duży gar obranych ziemniaczków. Dlaczego? Mam dzięki  temu obiad na trzy dni, każdego dnia inny, żeby się nie znudziło!

Pierwszego dnia podaję świeże gotowane ziemniaczki i do tego jakieś mięsko, jest to przeważnie panierowana pierś z kurczaka. Jako dodatek robię surówkę z młodej kapusty. Obiad prosty, ale naprawdę smaczny. Przeważnie w sobotę.

Drugiego dnia, zazwyczaj niedziela, z pozostałych  z soboty ziemniaków robię kluski śląskie. Mielę w maszynce ziemniaki, dodaję mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko zagniatam, formuję małe kluseczki z dziurką i do wrzątku aż wypłyną. Podaję je zawsze ze zrazami z ciemnym sosem. Jako dodatek wykorzystuję połówkę kapusty z poprzedniego dnia i poszatkowaną przysmażam na masełku. Pychotka!

Trzeciego dnia z klusek, które zostały też przygotowuję danie. Jest to gulasz lub bogracz, do których wrzucam pokrojone na malutkie kawałeczki ugotowane kluski. Wychodzi z tego naprawdę pyszna i sycąca zupa.

Mam nadzieję, że mój pomysł się Pani spodoba i może kiedyś go Pani wykorzysta. W załączniku przesyłam swoje zdjęcie oraz zdjęcie moich, własnoręcznie lepionych klusek śląskich.. mniam”

SOS PAPRYKOWO CEBULOWY ANI

Ania przysłała pomysły na 3 dania na 1 bazie, ale jak zaznaczyła jest to duże niedopowiedzenie, bo z wykorzystaniem tego sosu da się zrobić jeszcze kilka dań 😉

Przepis podstawowy – sos paprykowo-cebulowy

  • 4-5 papryk (najlepiej różnokolorowych)
  • 2-3 cebule
  • 1-2 puszki krojonych pomidorów
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Ja podsmażam na oleju, bo to zwiększa uniwersalność sosu. Dodaję paprykę pokrojoną w paski i smażę, aż nabierze miękkości. Wtedy wlewam pomidory i duszę do momentu, aż sos się lekko zredukuje. Doprawiam, ale raczej „bazowo”, będzie możliwość doprawienia w trakcie przygotowywania kolejnych potraw.

Zapiekana mozarella z szynką parmeńską na sosie paprykowym

  • Kilka łyżek sosu paprykowo-cebulowego
  • 2 mozarelle • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • Oregano, bazylia, świeża bazylia do dekoracji

Doprawiam sos oregano i bazylią. Sos wykładam na dno naczynia tak aby warstwa miała min. 1 cm wysokości. Na niego układam mozarellę, owiniętą szynką parmeńską na krzyż. Zapiekam w piekarniku, bez przykrycia, ok. 30 min w 180 st. Aż ser się roztopi. Przed podaniem dekoruję świeżą, posiekaną bazylią.

Leczo

  • 2 łyżki wazowe sosu paprykowo-cebulowego
  • Kawałek kiełbasy
  • Ew. boczek wędzony
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Smalec do smażenia

Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażam na smalcu. Dodaję właściwą ilość sosu. Podgrzewam i sprawdzam smak. Jeżeli jest potrzeba podkręcam smak pieprzem i papryką. Wykładam do miseczek i dekoruję świeżą natką pietruszki.

Tortille z kurczakiem

  • Pierś z kurczaka ok. 0,5 kg
  • Reszta sosu
  • Przyprawa do gyrosa, sos sojowy, ocet ryżowy
  • Tortille • Sałata zielona, może być gotowa mieszanka sałat
  • Sos: 1 opakowanie gęstego jogutu naturalnego (duże)
  • Szczypior 0,5 pęczka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól, pieprz

Przygotowuję kurczaka. Mięso kroję w kostkę. Obsypuję przyprawą do gyrosa, dodaję sos sojowy i ocet ryżowy. Marynuję min. 1 godz. Najlepiej zostawić na noc. Następnie robię sos. Mieszam jogurt naturalny ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku (ew. można dodać suszonego), doprawiam solą, pieprzem i dodaję posiekany drobno szczypior. Mieszam do połączenia składników. Odstawiam do lodówki aby sos się przegryzł. Można zrobić dnia poprzedniego. Mięso podsmażam na patelni (olej/tłuszcz kokosowy), dodaję sos paprykowo-cebulowy. Doprowadzam do zagotowania. I staram się nieco ten sos zredukować. Na drugiej patelni prażę tortillę do miękkości. Na talerzu układam tortillę, wykładam kilka łyżek sosu z kurczakiem, na to kładę porwaną sałatę i polewam sosem jogurtowym. Składam w kieszonkę i serwuję.

CIECIERZYCA ALICJI

Curry z ciecierzycą i indykiem

  • 1 puszka ciecierzycy lub 250 g ugotowanej
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż

Przygotowanie:

Ryż należy ugotować na sypko.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i przesmażyć chwilę do zeszklenia. Dodać mięso mielone i smażyć kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy, następnie dodać ciecierzycę i dusić jeszcze chwileczkę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem.

Kotleciki z ciecierzycy

  • 300 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 1 marchewka
  • ok. 7 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub masła
  • pieprz i sól do smaku
  • ½ łyżeczki kuminu oraz suszonego oregano,
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
  • Do podania: ugotowane ziemniaki, duszone warzywa sezonowe lub ulubiona sałatka.

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić, zblendować.

Cebulę i czosnek drobno pokroić, przesmażyć chwilę na oleju/maśle, dodać pokrojone suszone pomidory i jeszcze moment przesmażyć.

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, natkę pietruszki drobno posiekać.

Do zmiksowanej ciecierzycy dodać cebulę, czosnek, pomidory, natkę, jajko, marchewkę oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać odrobinę mąki, bądź więcej ciecierzycy.

Z masy formować ręką kotlety i lekko je rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor (można je również upiec).

Hummus

  • 500 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 1 szklanki pasty tahini
  • lodowata woda
  • sok z ½ cytryny
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • do podania: oliwa
  • pół pęczka listków bazylii do wersji bazyliowej.

Przygotowanie:

Ciecierzycę umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami, poza zimną wodą. Blendować, aż uzyskamy gęstą i kremową masę. Następnie małą stróżką wlewać zimną wodę, jednocześnie dalej blendując. (Należy dolać tyle wody, aż konsystencja będzie wystarczająca, a masa kremowa).

Podzielić masę na 2 części – do jednej części dodać bazylię i zblendować na gładką masę. (Uwaga, hummus z bazylią będzie miał rzadszą konsystencję, dlatego lepiej nie przesadzać z ilością dolanej wody 😊)

Ciasteczka z ciecierzycy

  • 1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)
  • 4 duże łyżki masła orzechowego
  • ¼ szklanki syropu z agawy/miodu
  • ½ tabliczki posiekanej czekolady
  • 2-3 łyżki mąki (może być zwykła, kukurydziana, z ciecierzycy)

Przygotowanie:

Ciecierzycę, masło orzechowe, syrop/miód należy umieścić w misie blendera i zmiksować. Dodać mąkę i czekoladę, wymieszać łyżką.

Formować dłońmi kulki, układać na blasze do pieczenia. Każdą kulkę można spłaszczyć widelcem, powstanie wtedy fajny wzorek.

Piec przez 15 min w temp 180 stopni.

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

  • 100 wody z puszki ciecierzycy
  • tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • Przygotowanie:

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia (czekolada powinna być wystudzona, ale wciąż płynna).

Wodę z ciecierzycy wlać do naczynia, dodać sól i ubijać mikserem przez 5 minut na sztywną pianę. Na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przelać do przygotowanych miseczek i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać ze świeżymi owocami lub owocowym sosem.

(Podczas ubijania można dodać łyżkę cukru pudru, jeśli preferujecie, by deser był słodszy 😊)

 

Uff! Kochani! Jeśli w tym wpisie nie znaleźliście inspiracji, to ja już sama nie wiem :)! Chciałabym nagrodzić wszystkich, tych wyróżnionych i tych którzy wysłali do mnie swoje pomysły – dzięki takim ludziom jak Wy, na naszych stołach nie wieje nudą! Moje gratulacje dla Was wszystkich! Smacznego!

Materiał powstał przy współpracy z firmą:
2 komentarzy

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.