Placki z ziemniaka, marchewki i buraka
Te placki to kolejny sposób na wykorzystanie trzech przednówkowych składników podrzuconych mi w kuchennym wyzwaniu przez mój zespół. O co dokładnie chodzi dowiesz się z tego filmu, który zatutyłowałam „Kuchnia Challenge” [KLIK].
Produkty na małą porcję można zetrzeć ręcznie na tarce. Jeśli masz do nakarmienia większą zgraję głodomorów – użyj miksera z obrotową tarką.
Składniki:
- Ziemniaki
- Marchew
- Gotowany burak
- Mąka ziemniaczana
- Jajko
- Sól i pieprz
Do podania:
- Kwaśna śmietana
- Ser tylu Lazur
- Natka pietruszki
Ziemniaki i marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Wymierzaj dokładnie z jajkiem, łyżką mąki ziemniaczanej.
Gotowane buraki również zetrzyj na grubych oczkach i dodaj je do masy na samym końcu. Chodzi o to, żeby wciąż widoczne były kolory ziemniaków i marchewki, ale jeśli cała masa zabarwi się na czerwono to naprawdę nic nie szkodzi 🙂
Smaż na rozgrzanej patelni na na wybranym tłuszczu – u mnie jest to oliwa z oliwek.
Podawaj od razu z kleksem kwaśnej śmietany, posypane pokruszonym serem typu Lazur i posiekaną natką pietruszki.