• Instagram
  • YouTube

Placki z ziemniaka, marchewki i buraka

Te placki to kolejny sposób na wykorzystanie trzech przednówkowych składników podrzuconych mi w kuchennym wyzwaniu przez mój zespół. O co dokładnie chodzi dowiesz się z tego filmu, który zatutyłowałam „Kuchnia Challenge” [KLIK].

Produkty na małą porcję można zetrzeć ręcznie na tarce. Jeśli masz do nakarmienia większą zgraję głodomorów – użyj miksera z obrotową tarką.

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Gotowany burak
  • Mąka ziemniaczana
  • Jajko
  • Sól i pieprz

Do podania:

  • Kwaśna śmietana
  • Ser tylu Lazur
  • Natka pietruszki

Ziemniaki i marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Wymierzaj dokładnie z jajkiem, łyżką mąki ziemniaczanej.

Gotowane buraki również zetrzyj na grubych oczkach i dodaj je do masy na samym końcu. Chodzi o to, żeby wciąż widoczne były kolory ziemniaków i marchewki, ale jeśli cała masa zabarwi się na czerwono to naprawdę nic nie szkodzi 🙂

Smaż na rozgrzanej patelni na na wybranym tłuszczu – u mnie jest to oliwa z oliwek.

Podawaj od razu z kleksem kwaśnej śmietany, posypane pokruszonym serem typu Lazur i posiekaną natką pietruszki.

Więcej prostych przepisów znajdziesz w mojej książce „Kuchnia Pedantuli”, którą można kupić wyłącznie w moim sklepie internetowym [KLIK].

Kuchnia Pedantuli książka

Kuchnia Pedantuli książka

Zostaw komentarz