Trzy proste przepisy na makaron
Dzieeeń dobry! Czy wiecie, że 25 października to Światowy Dzień Makaronu? Szczerze mówiąc, dla mnie każdy dzień jest dobry, żeby ugotować szybkie makaronowe danie, i nie potrzebuję do tego specjalnej zachęty. Skoro jednak nadarza się taka okazja, to postanowiłam podzielić się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami.
Każdy z nich jest w moim domu na co dzień, bo hołduję zasadzie, ze przygotowanie sosu powinno być równie szybkie jak gotowanie makaronu, więc każdy z nich właśnie taki jest: szybki i prosty.
Ile makaronu ugotować? Przyjmuje się, że porcja makaronu na jedną osobę to mniej więcej 100 gramów, ale przecież dobrze wiemy, że czasem mamy większy, a czasem mniejszy apetyt 🙂 Co zrobić, jeśli przypadkowo ugotujecie za dużo makaronu na swoje możliwości? Na samym dole wpisu mam na to świetną odpowiedź!
Makaron z tuńczykiem
Makaron Lubella Pióra
Puszka lub słoiczek tuńczyka w wodzie
6 pieczarek
Nieduża cebula
Natka pietruszki
Łyżka śmietany
Wstawiamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, leciutko szklimy pokrojony w małe słupki czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, nie solimy, podduszamy. Dodajemy tuńczyka, żeby podgrzał się z całością, na koniec dodajemy śmietanę. Odcedzamy makaron, nie przelewamy wodą i od razu dodajemy do sosu, mieszamy i posypujemy natką.
Szybkie pesto
Makaron Lubella Wstążki długie
Duży pęczek bazylii lub pęczek natki
Orzechy piniowe albo dowolne inne (włoskie, migdały, nerkowce)
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Odrobina chili w proszku lub papryczka pepperoncino bez pestek
Wstawiamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze kielichowym lub za pomocą żyrafy i łączymy z odcedzonym ugotowanym makaronem. Podajemy od razu.
Ekspresowy makaron z pomidorkami
Makaron Lubella Fale lub Muszelki
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka listków bazylii
Pół cebuli
Ząbek czosnku
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwie zeszklić pokrojony w słupki czosnek i cebulę, dodać sparzone i obrane pomidorki pokrojone w ćwiartki i lekko poddusić. Dodać ugotowany makaron, listki bazylii w całości i wymieszać.
Bonus 😉
I jeszcze na sam koniec pokazuję Wam już tylko zdjęcie mojego wczorajszego makaronu z parówką i jajkiem. Kiedyś już pokazywałam je na Instagramie i wywołało prawdziwą sensację. Tak, jestem człowiekiem i czasem jem po prostu makaron smażony z jajkiem i parówką. Nawet na śniadanie 🙂
Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella.
Super przepusy. Proste i szybkie