• Instagram
  • YouTube

Pomysły na gwiazdkowe prezenty DIY na każdą kieszeń

Dziś przedstawię Wam moje pomysły na gwiazdkowe prezenty DIY na każdą kieszeń. Będzie pomysłowo, kulinarnie, pachnąco, od serca i naprawdę do wykonania samemu niewielkim kosztem – czasowym i – przede wszystkim – finansowym. Zapraszam na odcinek!

Orzechy w miodzie

To piękny i efektowny prezent. Wystarczy miód, słoik i orzechy. Doskonale sprawdzą się zarówno orzechy włoskie, orzechy laskowe jak i migdały.

W słoikach umieszczamy po garstce orzechów. Zalewamy je płynnym miodem, zostawiając SPORY zapas miejsca. Orzechy i miód zwiększają swoją objętość (na moich zdjęciach nie widać zapasu, bo go nie zrobiłam, stąd wiem!)

Migdały i orzechy laskowe przed zalaniem miodem warto obrać ze skórki. W tym celu migdały zalewamy wrzątkiem i moczymy klika minut. Po takiej kąpieli skórka odchodzi bardzo łatwo.

Z Waszych komentarzy poznałam metodę na orzechy laskowe, które obieramy inaczej. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Trzeba być czujnym, bo orzechy szybko się przypalają. Po wyjęciu z piekarnika orzechy studzimy, a potem wykładamy na lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy którym ścieramy skórkę z orzechów.

Nalewka pomarańczowa, ekspresowa

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 0,5l wódki
  • Kilka goździków

W dużym słoju połącz sok wyciśnięty z 4 pomarańczy, goździki i wódkę. Możesz dodać też pół szklanki syropu cukrowego i skórkę z połowy pomarańczy. Jeśli chcesz, żeby nalewka była mocniejsza zamiast wódki dodaj spirytusu i szklankę syropu cukrowego. Zamknij słoik na dobę, dwie (najlepiej tydzień, jeśli masz tyle czasu) odcedź nalewkę na drobnym sitku, przelej do małych buteleczek.

Taki trunek to nie jest wyżyna sztuki nalewkarskiej, ale z pewnością jest to bardzo miły świąteczny podarek.

Zestaw chlebowy

W zestawie możesz podarować blaszkę do pieczenia, mąkę do wypieku chleba, garść ziaren lub nasion i słoiczek z zakwasem, jeśli masz żywy zakwas w domu. Możesz też go samodzielnie wychodować, ale jak to zrobić poczytaj u mistrzów, np. u Elizy Mórawskiej-Kmity prowadzącej bloga Whiteplate.com.

Konfitura pomarańczowa

Przepis na tę konfiturę znalazłam na stronie Kuchni Lidla. Serdecznie go Wam polecam. KLIK

Oliwy smakowe

Oliwy smakowe to doskonały pomysł na prezenty przemyślane, osobiste i… bardzo ładne!

Do wyparzonych wrzątkiem butelek wkładamy aromaty: czosnek (może być w łupinkach), gałązki tymianku, rozmarynu, czy nawet papryczki chilli (całe lub płatki) zalewamy oliwą z oliwek. Jeśli dodajecie gałązki ziół, warto zadbać o to, żeby były zanurzone pod powierzchnią oliwy – mamy wtedy pewność, że nie spleśnieją.

Taka oliwa nadaje się do spożycia od razu, ale im dłużej stoi, tym mocniej naciąga aromatem. To doskonały dodatek do pieczywa, czy makaronu.

***

To już ostatni zestaw prezentowych inspiracji, jakie przygotowałam dla Was w tym roku. Mam nadzieję, że pomogłam i, że nawet jeśli nie wykorzystacie ich dosłownie, to zainspirowałam Was do własnych poszukiwań.

Poniżej lista wszystkich tegorocznych prezentowników, a w zakładce BOŻE NARODZENIE[klik] wszystkie świąteczne publikacje o prezentach, dekoracjach, nakrywaniu stołu i pakowaniu prezentów! Jest w czym wybierać!

Uff! Całkiem pokaźna lista! Koniecznie dajcie znać, co najbardziej przypadło Wam do gustu!

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.