• Instagram
  • YouTube

Trzy proste przepisy na makaron

Dzieeeń dobry! Czy wiecie, że 25 października to Światowy Dzień Makaronu? Szczerze mówiąc, dla mnie każdy dzień jest dobry, żeby ugotować szybkie makaronowe danie, i nie potrzebuję do tego specjalnej zachęty. Skoro jednak nadarza się taka okazja, to postanowiłam podzielić się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami.

Każdy z nich jest w moim domu na co dzień, bo hołduję zasadzie, ze przygotowanie sosu powinno być równie szybkie jak gotowanie makaronu, więc każdy z nich właśnie taki jest: szybki i prosty.

Ile makaronu ugotować? Przyjmuje się, że porcja makaronu na jedną osobę to mniej więcej 100 gramów, ale przecież dobrze wiemy, że czasem mamy większy, a czasem mniejszy apetyt 🙂 Co zrobić, jeśli przypadkowo ugotujecie za dużo makaronu na swoje możliwości? Na samym dole wpisu mam na to świetną odpowiedź!

Makaron z tuńczykiem

Makaron Lubella Pióra
Puszka lub słoiczek tuńczyka w wodzie
6 pieczarek
Nieduża cebula
Natka pietruszki
Łyżka śmietany

Wstawiamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, leciutko szklimy pokrojony w małe słupki czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, nie solimy, podduszamy. Dodajemy tuńczyka, żeby podgrzał się z całością, na koniec dodajemy śmietanę. Odcedzamy makaron, nie przelewamy wodą i od razu dodajemy do sosu, mieszamy i posypujemy natką.

Szybkie pesto

Makaron Lubella Wstążki długie
Duży pęczek bazylii lub pęczek natki
Orzechy piniowe albo dowolne inne (włoskie, migdały, nerkowce)
Ząbek czosnku

Oliwa z oliwek
Odrobina chili w proszku lub papryczka pepperoncino bez pestek

Wstawiamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze kielichowym lub za pomocą żyrafy i łączymy z odcedzonym ugotowanym makaronem. Podajemy od razu.

makaron z pesto

Ekspresowy makaron z pomidorkami

Makaron Lubella Fale lub Muszelki
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka listków bazylii
Pół cebuli
Ząbek czosnku

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwie zeszklić pokrojony w słupki czosnek i cebulę, dodać sparzone i obrane pomidorki pokrojone w ćwiartki i lekko poddusić. Dodać ugotowany makaron, listki bazylii w całości i wymieszać.

Bonus 😉

I jeszcze na sam koniec pokazuję Wam już tylko zdjęcie mojego wczorajszego makaronu z parówką i jajkiem. Kiedyś już pokazywałam je na Instagramie i wywołało prawdziwą sensację. Tak, jestem człowiekiem i czasem jem po prostu makaron smażony z jajkiem i parówką. Nawet na śniadanie 🙂

Ula Pedantula przepisy na makaron

Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella.

1 komentarz

Leave a Reply to Dagmara Cancel reply

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.