• Instagram
  • YouTube

Szukaj

Jak się pozbyć moli spożywczych

IMG_0236_1

Wiem, że każdy, kto zetknął się kiedyś z molami spożywczymi, liczy teraz na cudowną złotą radę typu: przekrój ziemniaka na pół, wbij w niego dwie zapałki, postaw w szafce, a mole nigdy nie wrócą 🙂 Niestety takiej rady nie będzie 🙁 Ale będzie o tym, jak zapobiegać i jak walczyć 🙂

Zacznijmy od tego, skąd się biorą mole: ano, ze sklepu 🙁 Nie raz zdarzyło mi się przynieść larwy w kaszy, płatkach owsianych czy bakaliach. Jeśli w porę nie zauważysz takiej larwy, a opakowanie zostanie otwarte, to przepadło. Mole rozmnażają się w suchych, ciepłych warunkach, więc Twoja kuchnia jest dla nich idealna. A im więcej ma zakamarków, tym lepiej! Mole kochają na przykład miejsce za szafkami czy lodówką, miejsca za listwami na dole szafek. W domu jednej z bohaterek „Misj ratunkowej” znalazłam larwy koło prowadnic szuflady typu cargo.

Co to oznacza? Żeby pozbyć się moli, możesz:

1. wezwać profesjonalną ekipę, która da sobie z nimi radę (podobno pomaga już samo ozonowanie, bez użycia chemii);

2. wyczyścić całą kuchnię, ale caluteńką, czyli przestrzeń za szafkami też (długotrwały, ale możliwy do wykonania proces). Przy takim czyszczeniu trzeba wyrzucić wszystkie sypkie produkty, umyć całą kuchnię i wszystkie zakamarki wodą z płynem do naczyń i zostawić szafki puste i otwarte na 2-3 dni. Jeśli w tym czasie nie pojawią się mole, można spokojnie ponownie wprowadzić się do kuchni.

Tu nie ma żadnej filozofii, trzeba usunąć wszystkie larwy i wybić dorosłe osobniki. Kropka.

IMG_0237_1

ALE są też metody wspomagające, dzięki którym zapobiegniesz pojawieniu się tych paskud  – a jeśli już przyniesiesz je z zakupami, będziesz w stanie zahamować inwazję.

Pojemniki na żywność sypką

IMG_0532_1

IMG_0300internet

IMG_0305internet

Ja przesypuję zawsze kasze, cukier, mąkę, bakalie, płatki, suszone owoce i bakalie oraz makaron. Dlaczego? Ano dlatego, że w czasie przesypywania widać jak na dłoni, czy w danym produkcie spożywczym nie ma larw. Jeśli są, to trzeba niestety wyrzucić całość, zawiązując wcześniej w bardzo szczelną torebkę. Opakowania plastikowe, metalowe czy szklane sprawdzają się idealnie, dlatego że są szczelne, więc nawet jeśli przegapicie larwy w czasie przesypywania, to nie wygramolą się z pudełka czy słoika. A jeśli mole już latają po kuchni, to przynajmniej nie wcisną się do kasz czy płatków, żeby je jeść i dalej się mnożyć.

Pojemniki pochodzą ze sklepu www.pieknowdomu.pl.

Pułapki na mole

IMG_0298_1

IMG_0250_1

Uwaga: to sposób wspomagający, nie rozwiązuje problemu, ale zapobiega, a także może pomóc złapać niedobitki po czyszczeniu kuchni. Nawet sami producenci piszą, że pułapka służy do „monitorowania” 🙂 Pułapki wkleja się do środka szafki. Są bezpieczne nawet w miejsach, gdzie przechowuje się jedzenie. Jedna pułapka działa od 2 do 3 miesięcy.

Cena między 9-13 zł za dwie sztuki.

36 komentarzy

Odpowiedz na „MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Odpowiedz na „MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi