Majówkowy przepis na chłodnik
Jak wiecie, uwielbiam dobre jedzenie! Wiecie też, że jestem fanką prostych, niewydumanych i sprawdzonych przepisów! Jednym z nich jest chłodnik według przepisu mojej mamy. Ponieważ jego zdjęcie na Facebooku spowodowało wiele zapytań o przepis – oto on 🙂
Składniki na 4 osoby na dwa dni 🙂
6 średnich buraków
1-2 botwinki
2-3 opakowania kefiru
2-3 duże kubeczki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek koperku
pęczek drobnego szczypiorku
pęczek rzodkiewek
ogórek świeży
6 ząbków czosnku
sól, pieprz, „warzywko”
Sposób przygotowania:
Buraki myję, odcinkam końcówki z obu stron i gotuję w całości, w skórkach z dodatkiem „warzywka” i soli. Gotowanie trwa dość długo, tak by buraki zmiękły na tyle, by można było wbić w nie widelec. Wyjmuję buraki i dosłownie na minutkę wrzucam pokrojoną botwinkę, gotuję i odstawiam do ostudzenia.
Buraki po ostygnięciu obieram i kroję w kostkę (nie lubię zbyt drobno, bo musi być na czym zawiesić ząb). Do duuuuużej, schłodzonej wcześniej w lodówce szklanej miski wlewam: barszcz, tyle samo objętościowo ile mam barszczu dodaję kefiru oraz jogurtu, wciskam czosnek (ja lubię dużo, ale może być mniej), wkrajam szczypiorek, koperek, rzodkiewki i ogórka. Mieszam wszystko i odstawiam do lodówki. Na koniec dodaję sporo pieprzu i soli do smaku.
Można podawać z jajkiem, ale sam też jest smaczny.
Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, ale zwykle nie wytrzymujemy i zjadamy połowę od razu, jak tylko porządnie się schłodzi. Taki chłodnik to super pomysł na grilla, bo kiedy wszyscy już bardzo głodni czekają aż upieką się pierwsze porcje mięsa można podać chłodnik, żeby goście wytrzymali 🙂
Dajcie znać jeśli uda Wam się wypróbować przepis!
Pani Ulenko, pyszny chlodnik. Zrobiłam dziś i wszyscy zachwyceni. Jestem wierna fanka Pani bloga. Super! Dziękujemy za przepis i czekamy na więcej. Pozdrawiam.
Wspaniale! Cieszę się, że smakował!!!
Chłodnik litewski to super pychota 🙂 Ja nie daje buraków, tylko botwinka jest wkrojona i podaje z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzyku.
Co jutro gotujecie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug starego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Chłodnik litewski powinien zawierać też sok z buraków lub zakwas buraczany i bardzo esencjonalny bulion/rosół cielęcy, schłodzony i odtłuszczony, a także pokrojone drobno szyjki rakowe i pieczone mięso cielęce, które to rodzaje mięska od biedy można zastąpić krewetkami i pieczonym/wędzonym kurczakiem.
Do tego oczywiście na osobnym talerzyku gorrrrące ziemniaki ze skwarkami. Pyszny kontrast termiczny!
No to już wersja dla zaawanswanych 🙂
Robię taki. Świetna zupa! Uwielbiam i polecam;)
Dla odmiany czasem robię też wersję bez buraczków, z serem feta. Mniam;)
Samo zdrowie!!!