• Instagram
  • YouTube

Majówkowy przepis na chłodnik

Kv0h3FLtRA6FX07sAeFRvw

Jak wiecie, uwielbiam dobre jedzenie! Wiecie też, że jestem fanką prostych, niewydumanych i sprawdzonych przepisów! Jednym z nich jest chłodnik według przepisu mojej mamy. Ponieważ jego zdjęcie na Facebooku spowodowało wiele zapytań o przepis – oto on 🙂

Składniki na 4 osoby na dwa dni 🙂

6 średnich buraków
1-2 botwinki
2-3 opakowania kefiru
2-3 duże kubeczki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek koperku
pęczek drobnego szczypiorku
pęczek rzodkiewek
ogórek świeży
6 ząbków czosnku
sól, pieprz, „warzywko”

t5r5wl5JS8qqvruS9dyZbw

Sposób przygotowania:

Buraki myję, odcinkam końcówki z obu stron i gotuję w całości, w skórkach z dodatkiem „warzywka” i soli. Gotowanie trwa dość długo, tak by buraki zmiękły na tyle, by można było wbić w nie widelec. Wyjmuję buraki i dosłownie na minutkę wrzucam pokrojoną botwinkę, gotuję i odstawiam do ostudzenia.

Buraki po ostygnięciu obieram i kroję w kostkę (nie lubię zbyt drobno, bo musi być na czym zawiesić ząb). Do duuuuużej, schłodzonej wcześniej w lodówce szklanej miski wlewam: barszcz, tyle samo objętościowo ile mam barszczu dodaję kefiru oraz jogurtu, wciskam czosnek (ja lubię dużo, ale może być mniej), wkrajam szczypiorek, koperek, rzodkiewki i ogórka. Mieszam wszystko i odstawiam do lodówki. Na koniec dodaję sporo pieprzu i soli do smaku.

Można podawać z jajkiem, ale sam też jest smaczny.

Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, ale zwykle nie wytrzymujemy i zjadamy połowę od razu, jak tylko porządnie się schłodzi. Taki chłodnik to super pomysł na grilla, bo kiedy wszyscy już bardzo głodni czekają aż upieką się pierwsze porcje mięsa można podać chłodnik, żeby goście wytrzymali 🙂

Dajcie znać jeśli uda Wam się wypróbować przepis!

PrzepisUlek

7 komentarzy

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.