• Instagram
  • YouTube

Szukaj

Majówkowy przepis na chłodnik

Kv0h3FLtRA6FX07sAeFRvw

Jak wiecie kucharka ze mnie żadna, ale jest parę rzeczy, które umiem zrobić 🙂 Jednym z nich jest chłodnik według przepisu mojej mamy. Ponieważ jego zdjęcie na Facebooku spowodowało wiele zapytań o przepis – oto on 🙂

Składniki na 4 osoby na dwa dni 🙂

6 średnich buraków

1-2 botwinki

2-3 opakowania kefiru

2-3 duże kubeczki gęstego jogurtu naturalnego

pęczek koperku

pęczek drobnego szczypiorku

pęczek rzodkiewek

ogórek świeży

6 ząbków czosnku

sól, pieprz, „warzywko”

t5r5wl5JS8qqvruS9dyZbw

Sposób przygotowania:

Buraki myję, odcinkam końcówki z obu stron i gotuję w całości, w skórkach z dodatkiem „warzywka” i soli. Gotowanie trwa dość długo, tak by buraki zmiękły na tyle, by można było wbić w nie widelec. Wyjmuję buraki i dosłownie na minutkę wrzucam pokrojoną botwinkę, gotuję i odstawiam do ostudzenia.

Buraki po ostygnięciu obieram i kroję w kostkę (nie lubię zbyt drobno, bo musi być na czym zawiesić ząb). Do duuuuużej, schłodzonej wcześniej w lodówce szklanej miski wlewam: barszcz, tyle samo objętościowo ile mam barszczu dodaję kefiru oraz jogurtu, wciskam czosnek (ja lubię dużo, ale może być mniej), wkrajam szczypiorek, koperek, rzodkiewki i ogórka. Mieszam wszystko i odstawiam do lodówki. Na koniec dodaję sporo pieprzu i soli do smaku.

Można podawać z jajkiem, ale sam też jest smaczny.

ZBz72iqdR%qS9yV0zWOy1Q

Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień, ale zwykle nie wytrzymujemy i zjadamy połowę od razu, jak tylko porządnie się schłodzi. Taki chłodnik to super pomysł na grilla, bo kiedy wszyscy już bardzo głodni czekają aż upieką się pierwsze porcje mięsa można podać chłodnik, żeby goście wytrzymali 🙂

Dajcie znać jeśli uda Wam się wypróbować przepis!

A cudne miseczki pochodzą oczywiście ze sklepu www.pieknowdomu.pl, a znajdziecie je tu:

Seria Elisa: https://www.pieknowdomu.pl/search/?q=elisa\

Seria Veronica: https://www.pieknowdomu.pl/search?q=veronica

7 komentarzy

Odpowiedz na „AgataAnuluj pisanie odpowiedzi

Odpowiedz na „AgataAnuluj pisanie odpowiedzi