• Instagram
  • YouTube

Prosty przepis na zapiekankę rybną, czyli zapraszam do mojej włoskiej kuchni!

Prosty przepis na zapiekankę rybną (znajdziecie go niżej w tym wpisie!), czyli zapraszam do mojej włoskiej kuchni! W dzisiejszym odcinku pokażę Wam, jaką pyszną zapiekankę warzywno-rybną (właściwie to z krewetkami) zrobiłam po wizycie na lokalnym włoskim targu. Przy okazji opowiem Wam, jakie sprzęty w końcu przyjechały za mną do Włoch i jak wyposażona jest moja kuchnia, w której lodówka i piekarnik mogą się ze sobą komunikować, a lodówka podpowiada mi, co i w jakiej ilości kupić. Zapraszam do kuchni i do stołu! Miłego oglądania!

*Współdziałanie sprzętów wymaga konta w Aplikacji SmartThings App, która jest dostępna w App Store i Play Store na urządzeniach z systemem Android (6.0 i wyżej) oraz iOS (10.0 i wyżej). Wymagane jest także połączenie Wi-Fi i konto Samsung Account. Dotyczy wybranych urządzeń.

*Przepisy w aplikacji Samsung Food są w języku angielskim.

W filmie występują sprzęty marki Samsung:

Lodówka – https://tinyurl.com/25f87c2a [KLIK]
Zmywarka – http://bit.ly/3zaUEfz [KLIK]
Piekarnik – https://tinyurl.com/mpsst48c [KLIK]
Płyta gazowa – https://tinyurl.com/3ydmfyp6 [KLIK]
Okap – https://tinyurl.com/mr23uvxw [KLIK]

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ RYBNĄ Z WARZYWAMI

 

Składniki:

1-2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
kilka różyczek brokułów
125 g groszku
125 g słodkiej kukurydzy z puszki
2 jajka na twardo
4 łyżki gęstej śmietany
5 ziemniaków
1 łyżeczka musztardy
25 g masła
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
50 g tartego parmezanu
sok z cytryn
świeże zioła
opakowanie krewetek i/lub 300 g dowolnej ryby, może być łosoś, dorsz, dorada czy pstrąg (jeśli łączycie rybę i krewetki, ilości należy zmniejszyć o połowę).

Rybę przed dodaniem do zapiekanki zalewamy w całości mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. pół godziny.

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę i obgotować 10-12 minut w posolonej wodzie. Młode ziemniaki warto obrać ze skórki, ponieważ z ziemniaków zrobimy puree. Jajka ugotować na twardo. 

Brokuły zblanszować. Cebulę i czosnek posiekać, pokroić selera naciowego i marchewkę i całość podsmażyć razem, aż marchewka będzie miękka. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie dodać kukurydzę z puszki i groszek oraz pokrojone drobno jajka, a na koniec solidną łyżkę śmietany i świeże zioła. Na tej warzywno-jajecznej bazie rozłożyć skropione sokiem z cytryny krewetki i/lub rybę, a na nich ułożyć zblanszowane brokuły.

Z obgotowanych, odcedzonych ziemniaków zrobić puree, a następnie dodać musztardę, masło, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Tak przygotowane puree rozsmarować na warstwie ryby/krewetek. Zapiekankę posypać tartym parmezanem, a na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 – 30 minut.

Smacznego!

Materiał powstał przy współpracy z firmą:

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.