Upiekłam muffiny po raz pierwszy [+PRZEPIS]
Czekoladowe muffiny z kremem z mascarpone
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- szklanka cukru
- 1 pokruszona tabliczka czekolady
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- W jednej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki oprócz czekolady i cukru.
- W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre i cukier.
- Mokre składniki wlej do składników suchych i szybko wszystko ze sobą wymieszaj.
- Do masy dodaj pokruszoną czekoladę.
- Masę rozłóż do papilotek, w miarę równo 🙂
- Piecz przez około 25 minut.
Krem z mascarpone
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
cukier puder
sok z połowy cytryny
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
- Ubitą śmietanę połącz za pomocą miksera z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny
- Udekoruj masą ostudzone muffiny.
I POSYPKA! Smacznego!
Akcesoria kuchenne jakich używam w filmie pochodzą ze sklepu Pieknowdomu.pl
Jeśli chcesz zobaczyć jak poradziłam sobie z najprostszym ciastem świata (odpowiadając na pytania widzów) obejrzyj ten film [LINK].
Materiał powstał przy współpracy z firmą:
Pieknowdomu.pl
Popłakałam się ze śmiechu, nastrój zimnego wieczoru prysł w w ciągu 17 minut i 5 sekund.
Podsyłam mój przepis na najlepsze muffiny
225 g mąki pszennej (19 łyżek)
25 g kakao (2,5 łyżki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
100 g białej czekolady, posiekanej (czasem zamieniam na deserową jak robię mocnoczekoladowe)
2 duże jajka
300 ml kwaśnej śmietany 18% (tak mniej więcej średnie opakowanie)
150 g brązowego cukru (9-10 łyżek) lub cukru muscavado (do tych bardziej czekowalowych 🙂 )
85 g masła, roztopionego
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń (zawsze mokre do suchych), wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie). Na koniec dodajemy czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami (polecam po 2 papilotki do jednej formy – fajniej się prezentują), do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut Wyjąć, wystudzić.
Polecam piec tylko z opcją górnej grzałki.
Smacznego :-).
Wypróbuję z pewnością :;) „Pierwsze sukcesy” dodały mi skrzydeł 🙂
Uwielbiam zarówno Ulę jak i muffinki. Zrobiłaś mi dzień 😉 Dobrego dla Ciebie!!!
Ściskam i dziękuję!
Wreszcie zrobiłam nie z pudełka z dziećmi.😊
Bardzo pozytywny przekaz,śmieszne sytuację z których z gracją wybrałaś Ula 😆
Mam jeszcze pytanie, mam książkę itd,ale jest szansa by skorzystać z Twojej nieocenionej pomocy przy segregacji w domu (mam porządek,ale i mało miejsca-apaszki super pomysły )Zapłacić mogę, bardzo proszę, jesteś mi potrzebna i moje córki też są Twoimi fankami, uwielbiamy Cię 😘Pomożesz Ula
Cieszę się, że muffinki wyszły! A skorzystać z mojej pomocy oczywiście można, nawet bezpłatnie, ale tylko w ramach programu „Nowa Misja Ratunkowa: w TVN Style – na stronie tvnstyle.pl można się zgłaszać cały czas! Przyjadę z przyjemnością!
Jak poprawić sobie humor ?
Odcinek Uli i można płakać że śmiechu. Kobieto jesteś kochana 😘😘😘
Przesyłam przepis na pyszną drożdżówkę którą zawsze się udaje ja podobnie jak nasza Uleńka nie piekę ale to wychodzi.
LENIWY PLACEK DROŻDŻOWY:
Wszystkie składniki po kolei wsyp do dużej miski:
– 2 szklanki cukru
– 1 cały cukier wanilinowy
– 1 cala pokruszoną kostkę drożdży
– 6 całych roztrzepanych jajek ( bez skorupka)
– 1.5 szklanki letniego mleka
– 1 szklanka oleju
– 1 kg mąki TYP 450
– szczypta soli
Zakryj ściereczką odstaw na godzinę.
Po godzinie wymieszaj mozna dogac do srodka rodzynki przelej ciasto na blaszkę na górę owoce lub konfitura.
KRUSZONKA:
– 4 łyżki masła
– 5 łyżek cukru pudru
– 8 łyżek mąki
Rozcieramy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka.
Posypujemy na górę owoców lub konfitury.
Pieczemy na złoty kolor ok. 40- 50 minut w temp. 140 ° z termoobiegiem. Smacznego
Cudnie, muszę koniecznie wypróbować! Może nawet w filmiku!!!
Przepisy super, właśnie zajadamy się muffinkami z przepisu Uli, druga partia była z przepisu Teresy, robię jeszcze bananowe z orzechami na mące kukurydzianej, ze zmodyfikowanego przepisu Ewy Wachowicz. Polecam na niedzielne popołudnie z chorym dzieckiem. Wspaniała zabawa i zdrowy deser.
Mniam, Cieszę się, że smakowały!!!!