• Instagram
  • YouTube

Szukaj

Upiekłam muffiny po raz pierwszy [+PRZEPIS]

Czekoladowe muffiny z kremem z mascarpone

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • 1 pokruszona tabliczka czekolady
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
  3. W jednej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki oprócz czekolady i cukru.
  4. W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre i cukier.
  5. Mokre składniki wlej do składników suchych i szybko wszystko ze sobą wymieszaj.
  6. Do masy dodaj pokruszoną czekoladę.
  7. Masę rozłóż do papilotek, w miarę równo 🙂
  8. Piecz przez około 25 minut.

Krem z mascarpone

500 g serka mascarpone

250 ml śmietanki 36%

cukier puder

sok z połowy cytryny

  1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  2. Ubitą śmietanę połącz za pomocą miksera z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i sokiem z cytryny
  3. Udekoruj masą ostudzone muffiny.

I POSYPKA! Smacznego!

muffiny czekoladowe

Akcesoria kuchenne jakich używam w filmie pochodzą ze sklepu Pieknowdomu.pl

muffiny czekoladowe w pojemniku

Jeśli chcesz zobaczyć jak poradziłam sobie z najprostszym ciastem świata (odpowiadając na pytania widzów) obejrzyj ten film [LINK].

Materiał powstał przy współpracy z firmą:
10 komentarzy

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz