Konkurs „Sezon na przetwory” i RABAT do sklepu!
Dzieeeń dobry!
Zapraszam na szybki konkurs, który organizuję z naszym zaprzyjaźnionym sklepem Pieknowdomu.pl Konkurs nosi tytuł „Sezon na przetwory”, a zasady wzięcia udziału w tym konkursie są bardzo proste!
Konkurs „Sezon na przetwory”
- Na moich kanałach na Facebooku lub na Instagramie (gdzie Wam wygodniej i gdzie Wam bardziej po drodze) musicie odnaleźć rolkę konkursową.
- Zadanie konkursowe: w komentarzu do tej rolki podajcie swój ulubiony przepis na sezonowy przetwór owocowy lub warzywny. Może to być sok, dżem, sałatka, kiszonka – zapełnijmy razem całą spiżarnię!
- Na komentarze z przepisami czekamy do niedzieli, 16.06.2024 do godziny 23:59
- Spośród komentarzy pod tą rolką na Facebooku i na Instagramie wybiorę 3 najciekawsze przepisy, których autorzy otrzymają nagrodę w postaci sokownika od sklepu Pieknowdomu.pl
- Dodatkowo 5 najlepszych przepisów zostanie opublikowanych tutaj, na moim blogu!
- Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ.
Mój sok Truskawkowy z sokownika PRZEPIS
Składniki
2 kilogramy truskawek
cukier do smaku (u mnie pół szklanki)
sok wyciśnięty z 2 krwistych pomarańczy sycylijskich
Wykonanie:
Truskawki starannie umyj i osusz. Usuń szypułki, a owoce pokrój na mniejsze cząstki i umieść na górnym piętrze sokownika. Zasyp cukrem i dodaj sok pomarańczowy.
Do dolnego naczynia sokownika wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
Na bulgoczącą wodę wstaw piętro środkowe, to, w którym zbiera się sok oraz piętro górne, to z truskawkami. Przykryj pokrywką, zmniejsz gaz i czekaj, aż w środkowej części zbierze się piękny czerwony i aromatyczny sok!
Teraz wystarczy zlać sok do wyparzonych butelek.
Jeśli chcesz sok przechowywać dłużej, należy butelki poddać pasteryzacji, najlepiej w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz użyć go od razu tak jak ja – wystarczy, że sok będziesz przechowywać w lodówce. Smacznego!