• Instagram
  • YouTube

Kawy zimowe. Trzy Wasze przepisy!

Jakiś czas temu furorę zrobił film o pysznych, rozgrzewających herbatach, który możecie zobaczyć tutaj (KLIK). A dziś przyszła pora na kawusię (kto pamięta skecz Mumio?)

Ale zanim o kawusi to uprzejmie informuję, że nasz zaprzyjaźniony sklep www.pieknowdomu.pl przygotował dla Was walentynkową zniżkę – na hasło WALENTYNKI dostaniecie 20% na wybrane produkty, które znajdziecie na tej stronie: KLIK.

Właśnie z tego sklepu pochodzi porcelana Amelia, która posłużyła mi do przygotowania Waszych kawowych pyszności. Kiedy poprosiłam Was o Wasze najpyszniejsze sposoby na zimową kawę podzieliliście się ze mną masą patentów, z których wybrałam trzy. Bo dla mnie do tej pory kawa to było głownie espresso, ewentualnie mrożona, ale zwykle bez „bajerów” w postaci syropów smakowych czy bitej śmietany. Dzięki Wam przekonałam się za to, że można domowym sposobem zrobić naprawdę pyszne, rozgrzewające napoje na bazie kawy – bo to dużo więcej niż sama kawa – to w zasadzie prawie desery!

Kawa dyniowa Kasi

kawa zimowa dyniowa

kawa dyniowa przyprawy

kawa zimowa dyniowa ula pednatula

Składniki:

  • przyprawy w proszku: cynamon, gałka muszkatołowa, cukier z wanilią Burbon (lepszy niż wanilinowy, ale wanilinowy też może być)
  • łyżka puree z dyni
  • 3 goździki
  • syrop klonowy lub miód spadziowy
  • kawa
  • ciepłe mleko

Puree z dyni mieszamy z przyprawami i dosładzamy miodem albo syropem, kawę parzymy z goździkami. Puree wkładamy do filiżanki, zalewamy ciepłym mlekiem, a na koniec wlewamy espresso. To jest TAK PYSZNE, że nie mam słów… Puree z dyni możecie przyprawić i poporcjować sobie na pojedyncze porcje i zamrozić, żeby nie tylko wykorzystać całą dynię, ale też szybciej przygotować te pyszności kolejnym razem.

Jajeczna kawa Zuzy

kawa jajeczna zimowa

kawa zimowa jajeczna

Składniki:

  • jajko
  • przyprawy w proszku: cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa, trochę cukru

Oddzielamy białko od żółtka, z białka ubijamy bezę i bach do piekarnika, a z żółtka i przypraw robimy kogel-mogel. Kiedy beza jest gotowa parzymy kawę, wlewamy do niej kogel-mogel i przegryzamy bezą.

Ja korzystałam z przepisu a bezy autorstwa Marka Łebkowskiego z genialniej książki „Kuchnia polska”. Według tego przepisu ubija się 4 białka, a potem, stopniowo, dodaje się do nich 200 gram przesianego cukru pudru i suszy się je w piekarniku przez 40 minut w 120 stopniach. Dlatego koglu-moglu też zrobiłam więcej i zanim dodałam przyprawy podzieliłam się z rodziną. Ogarnęłam też naprawdę szybki sposób na kogel-mogel – wystarczy w mikserze zainstalować tylko jedno ramię i można sobie w parę chwil utrzeć go w kubku.

Kawa na szybko Karoli

kawa zimowa ula pedantula

 

Parzymy kawę, dolewamy ciepłe mleko, trochę cynamonu i miodu. Opcja błyskawiczna, ale wyśmienita!

Jeśli macie swoje ulubione przepisy na kawę to koniecznie podzielcie się nimi w komentarzu!

Materiał powstał przy współpracy z firmą:

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.