• Instagram
  • YouTube

Spaghetti all’Amatriciana PRZEPIS Nestora Grojewskiego

W filmie o metamorfozie tarasu poznaliście Nestora Grojewskiego, który ugościł nas boskim Spaghetti all’Amatriciana [LINK DO FILMU]! Wiecie, jak bardzo kocham Włochy i włoską kuchnię, dlatego poprosiłam Nestora, żeby podzielił się z nami przepisem na to proste, ale przepyszne danie! Smacznego!
Spaghetti all"Amatriciana

Spaghetti all’Amatriciana

Porcja na jedną osobę:
100 gr spaghetti;
1/2 cebuli;
40 gr guanciale, czyli podgardla;
sól;
40 ml olio extravergine d’oliva;
1 puszka pomidorów pelati;
50 gr sera pecorino.

Cebulę tniemy i podsmażamy na lekkim ogniu, zalewamy pomidorami pelati  i dalej gotujemy na wolnym ogniu.

W międzyczasie kroimy guanciale i podsmażamy na patelni aż do uzyskania chrupkich kawałków.

Gotujemy wodę na makaron.

Kiedy sos jest gotowy, zalewamy nim guanciale i gotujemy nadal na patelni, by dobrze połączyć składniki.

Gotujemy makaron al dente, a kiedy jest gotowy dodajemy do naszego sosu, nakładamy na talerz i posypujemy serem pecorino.

Smacznego!

4 komentarzy

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.