Spaghetti all’Amatriciana PRZEPIS Nestora Grojewskiego
W filmie o metamorfozie tarasu poznaliście Nestora Grojewskiego, który ugościł nas boskim Spaghetti all’Amatriciana [LINK DO FILMU]! Wiecie, jak bardzo kocham Włochy i włoską kuchnię, dlatego poprosiłam Nestora, żeby podzielił się z nami przepisem na to proste, ale przepyszne danie! Smacznego!
Spaghetti all’Amatriciana
Porcja na jedną osobę:
100 gr spaghetti;
1/2 cebuli;
40 gr guanciale, czyli podgardla;
sól;
40 ml olio extravergine d’oliva;
1 puszka pomidorów pelati;
50 gr sera pecorino.
Cebulę tniemy i podsmażamy na lekkim ogniu, zalewamy pomidorami pelati i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
W międzyczasie kroimy guanciale i podsmażamy na patelni aż do uzyskania chrupkich kawałków.
Gotujemy wodę na makaron.
Kiedy sos jest gotowy, zalewamy nim guanciale i gotujemy nadal na patelni, by dobrze połączyć składniki.
Gotujemy makaron al dente, a kiedy jest gotowy dodajemy do naszego sosu, nakładamy na talerz i posypujemy serem pecorino.
Smacznego!
Oglądałam filmik… Jutro zrobię Spaghetti all’Amatriciana , Pozdrówka, Ulu 🙂 🙂 🙂
Smacznego!!!
Co można dodać zamiast podgardla? 😭😭😭
Wydaje mi się, że najbliższy będzie delikatny boczek, ale to już zupełnie inna para kaloszy, a podgardle jest naprawdę dostępne w bardzo wielu miejscach!