• Instagram
  • YouTube

Jak ułatwić sobie życie w kuchni cz. 2

Oto druga część pomysłów, które usprawnią gotowanie w waszym domu!

Zimowa herbata

pedantula0103-07

Kiedy szykujecie sobie pyszną zimową herbatę albo miodowo-imbirowy napój korzeń imbiru trzeba obrać – inaczej wszędzie będą pływały drobne płatki skórki. Najłatwiej i najefektywniej (czyli cienko) obiera się imbir łyżeczką do herbaty. Kilka ruchów i gotowe!

pedantula0103-08

 

Ścieranie cytryny

pedantula0103-05

Kiedy ścieramy skórkę z cytryny ta dość szybko mięknie i niewiele daje się zetrzeć. Sekret tkwi w obracaniu cytryny w trakcie tarcia – nie piłujcie jej z jednej strony, bo nic z tego nie będzie. Trzeba łagodnym ruchem obracać cytrynę trąc o tarkę – wtedy skórka zejdzie idealnie.

pedantula0103-06

Połamane szparagi

pedantula0103-24

Istnieją różne szkoły obierania szparagów – ja zdecydowanie wolę je… łamać. Szparag wie najlepiej do którego momentu chce być jedzony i sam Ci to pokaże. Wystarczy zgiąć delikatnie końcówkę każdego szparaga, tak, żeby sam złamał się w miejscu, gdzie staje się łykowaty. To miejsce, w którym zmienia się budowa szparaga odłamuje się idealnie po niewielkim naprężeniu. I nie martwcie się, że sporo niestety odpadnie – końcówka i tak nie byłaby smaczna.

pedantula0103-22

pedantula0103-23

 

Mrożony koperek

pedantula0103-26

Rzadko zdarza się, żeby zużyć na raz całą natkę pietruszki czy koperek. Żeby zostawić je na dłużej możesz albo posiekać je i zamrozić w maleńkim pojemniczku, albo wstawić do szklanki z wodą i umieścić w lodówce. W tej formie mogą wytrzymać nawet tydzień.

pedantula0103-25

 

4 komentarzy

Zostaw komentarz