• Instagram
  • YouTube

Wiosenne jajka faszerowane na cztery sposoby PRZEPISY

Dziś mam dla Was przepisy na jajka faszerowane na 4 sposoby – pyszne i kolorowe inspiracje wielkanocne. Pokażę Wam, jak na zbliżające się Święta wielkanocne możecie podać jajka faszerowane – podzielę się z Wami moimi 4 nowymi ulubionymi przepisami. Będzie kolorowo, będzie wiosennie, będzie kreatywnie i przede wszystkim pysznie!

Jeśli zainspirowały Was naczynia i porcelana prezentowane w dzisiejszym filmie, to zapraszam Was na stronę naszego zaprzyjaźnionego sklepu Pieknowdomu.pl Czeka tam na Was 20% zniżki na zakupy od 99 zł na hasło WIELKANOC.

Ula pedantula jajka faszerowane zielone przepis

Jajka zielone

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • dojrzałe awokado
  • listki kolendry
  • limonka
  • sól i pieprz

 

  1. Ugotowane na twardo jajka przekrój wzdłuż na pół.
  2. Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Awokado rozgnieć widelcem, dopraw sokiem z limonki, dzięki czemu awokado nie zbrązowieje, a smak zyska świeżości.
  4. Połącz awokado z masą jajeczną i faszeruj połówki.
  5. Gotowe jajka udekoruj listkami kolendry i plasterkami limonki.

Ula pedantula jajka faszerowane bacon egg and cheese

Jajka bacon egg and cheese

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • starty cheddar
  • podsmażony na chrupko bekon
  • sól, pieprz

 

  1. Ugotowane na twardo jajka przekrój wzdłuż na pół.
  2. Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Do masy żółtkowej dodaj starty cheddar, sól i pieprz.
  4. Gotową masą nadziewaj połówki białek.
  5. Udekoruj pokruszonymi kawałkami bekonu.

ula pedantula jajka faszerowana ala puttanesca

Jajka a’la puttanesca

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • tuńczyk z puszki w oliwie z oliwek
  • kapary
  • pomidorki koktajlowe pokrojone w cząstki
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • płatki chili lub świeże, posiekane chili

 

  1. Ugotowane na twardo jajka przekrój wzdłuż na pół.
  2. Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Każdą połówkę białka napełniaj odrobiną masy żółtkowej, kawałeczkami tuńczyka odsączonego z oliwy, cząstką pomidorka i kaparem.
  4. Całość udekoruj listkami bazylii i chili w postaci płatków lub posiekanej papryczki.

Ula Pedantula jajka faszerowane buraczowe przepisy

Jajka buraczkowe

Składniki marynaty:

  • 4 buraki starte na tarce
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego

 

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz.
  2. Przygotuj marynatę: w garnku zagotuj wodę i zdejmij z kuchenki.
  3. Do gorącej wody dodaj starte na tarce surowe buraki, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy oraz ocet. Całość zamieszaj.
  4. Do ostudzonej zalewy włóż obrane jajka na kilka godzin lub na całą noc.

Składniki na farsz:

  • jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • kurkuma
  • imitacja kawioru
  • sól pieprz

 

  1. Wyjęte z zalewy jajka przekrój wzdłuż na pół.
  2. Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Do masy żółtkowej dodaj kurkumę, żeby podbić jej żółty kolor.
  4. Białka napełnij żołtą masą i udekoruj jajka imitacją kawioru.

 

Jeśli zainspirowały Was naczynia i porcelana prezentowane w dzisiejszym filmie, to zapraszam Was na stronę naszego zaprzyjaźnionego sklepu Pieknowdomu.pl Czeka tam na Was 20% zniżki na zakupy od 99 zł na hasło WIELKANOC.

***

Oto lista bezpośrednich linków do naczyń pokazanych w filmie:

 

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w zakładce WIELKANOC oraz we wpisach:

Wytrawny tort nie tylko na Wielkanoc, czyli pieczemy razem zielone naleśniki!

PrzepisUlek Wielkanoc już jest, czyli pieczemy razem tartę czekoladową

 

 

Materiał powstał przy współpracy z firmą:
Kuchnia Pedantuli książka

Zostaw komentarz