Wiosenne jajka faszerowane na cztery sposoby PRZEPISY
Dziś mam dla Was przepisy na jajka faszerowane na 4 sposoby – pyszne i kolorowe inspiracje wielkanocne. Pokażę Wam, jak na zbliżające się Święta wielkanocne możecie podać jajka faszerowane – podzielę się z Wami moimi 4 nowymi ulubionymi przepisami. Będzie kolorowo, będzie wiosennie, będzie kreatywnie i przede wszystkim pysznie!
Jeśli zainspirowały Was naczynia i porcelana prezentowane w dzisiejszym filmie, to zapraszam Was na stronę naszego zaprzyjaźnionego sklepu Pieknowdomu.pl Czeka tam na Was 20% zniżki na zakupy od 99 zł na hasło WIELKANOC.
Jajka zielone
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- majonez
- dojrzałe awokado
- listki kolendry
- limonka
- sól i pieprz
- Ugotowane na twardo jajka przekrój wzdłuż na pół.
- Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Awokado rozgnieć widelcem, dopraw sokiem z limonki, dzięki czemu awokado nie zbrązowieje, a smak zyska świeżości.
- Połącz awokado z masą jajeczną i faszeruj połówki.
- Gotowe jajka udekoruj listkami kolendry i plasterkami limonki.
Jajka bacon egg and cheese
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- majonez
- starty cheddar
- podsmażony na chrupko bekon
- sól, pieprz
- Ugotowane na twardo jajka przekrój wzdłuż na pół.
- Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Do masy żółtkowej dodaj starty cheddar, sól i pieprz.
- Gotową masą nadziewaj połówki białek.
- Udekoruj pokruszonymi kawałkami bekonu.
Jajka a’la puttanesca
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- majonez
- tuńczyk z puszki w oliwie z oliwek
- kapary
- pomidorki koktajlowe pokrojone w cząstki
- bazylia
- sól, pieprz
- płatki chili lub świeże, posiekane chili
- Ugotowane na twardo jajka przekrój wzdłuż na pół.
- Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Każdą połówkę białka napełniaj odrobiną masy żółtkowej, kawałeczkami tuńczyka odsączonego z oliwy, cząstką pomidorka i kaparem.
- Całość udekoruj listkami bazylii i chili w postaci płatków lub posiekanej papryczki.
Jajka buraczkowe
Składniki marynaty:
- 4 buraki starte na tarce
- sól
- pieprz
- ziele angielskie i liść laurowy
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 4 łyżki octu jabłkowego
- Jajka ugotuj na twardo i obierz.
- Przygotuj marynatę: w garnku zagotuj wodę i zdejmij z kuchenki.
- Do gorącej wody dodaj starte na tarce surowe buraki, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy oraz ocet. Całość zamieszaj.
- Do ostudzonej zalewy włóż obrane jajka na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na farsz:
- jajka ugotowane na twardo
- majonez
- kurkuma
- imitacja kawioru
- sól pieprz
- Wyjęte z zalewy jajka przekrój wzdłuż na pół.
- Żółtka wyjmij z białek i zmiksuj z łyżką majonezu na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Do masy żółtkowej dodaj kurkumę, żeby podbić jej żółty kolor.
- Białka napełnij żołtą masą i udekoruj jajka imitacją kawioru.
Jeśli zainspirowały Was naczynia i porcelana prezentowane w dzisiejszym filmie, to zapraszam Was na stronę naszego zaprzyjaźnionego sklepu Pieknowdomu.pl Czeka tam na Was 20% zniżki na zakupy od 99 zł na hasło WIELKANOC.
***
Oto lista bezpośrednich linków do naczyń pokazanych w filmie:
- Garnki i patelnie Valdinox Stripes w czekoladowym kolorze [KLIK]
- Niebieskie garnki Valdinox Giovanni [KLIK]
- Naczynie do zapiekania ceramiczne Altom Design [KLIK]
- Salaterka porcelanowa MariaPaula Moderna Gold [KLIK]
- Salaterka z linii Altom Design Reactive Navy Blue [KLIK]
- Rękaw cukierniczy z wymiennymi tylkami Altom Design [KLIK]
- Talerz porcelanowy z linii Altom Design Reactive Sage [KLIK]
- Szklany półmisek na jajka Huta Jasło [KLIK]
- Salaterka z linii Altom Design Reactive Sage [KLIK]
- Talerzyki kwiatki to linia Altom Design Flower Bomb: Fiolet [KLIK], Zieleń [KLIK], Błękit [KLIK]
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz w zakładce WIELKANOC oraz we wpisach:
Wytrawny tort nie tylko na Wielkanoc, czyli pieczemy razem zielone naleśniki!
PrzepisUlek Wielkanoc już jest, czyli pieczemy razem tartę czekoladową