Garnki z powłoką nieprzywierającą – jak ich nie popsuć?
Ogromnym przywilejem współpracy ze sklepem Pieknowdomu.pl [KLIK] jest to, że kiedy pojawia się nowa kolekcja, to mam możliwość jej przetestowania w moich (domowych) i na moich (Pedantulowych, czyli wyśrubowanych) warunkach. Dlatego też garnki z powłoką nieprzywierającą nie mają dla mnie tajemnic i doskonale wiem, jak ich nie popsuć!
Przez długi czas byłam wierną fanką naczyń z kolekcji Valdinox Expert (czujni widzowie na pewno “wyłapują” je przy okazji każdego odcinka czy stories kręconych u mnie w kuchni). Ale garnki, które pojawiły się w moim domu raptem przed paroma dniami, czyli kolekcja Valdinox Volcano [KLIK] – zdążyły awansować na ich miejsce. Mam wrażenie, że ciepło o wiele szybciej i intensywniej się po nich rozchodzi, mniej trzeba czasu na zagotowanie na przykład wody – ta różnica jest naprawdę widoczna!
Dzieje się tak za sprawą dna indukcyjnego, które zapewnia lepsze wykorzystanie energii (a co za tym idzie oszczędność czasu i pieniędzy). Poza tym naczynia te wyposażono w powłokę wewnętrzną Ultra Stone, która jest twarda, wytrzymała i posiada doskonałą odporność na ścieranie, o 50% większą niż inne standardowe powłoki dostępne na rynku. Ponadto wzmocniona warstwa NON STICK gwarantuje perfekcyjne przygotowanie potraw, bez obawy o przywieranie, a także bezproblemowe czyszczenie naczynia.
Pojawienie się w mojej kuchni nowej kolekcji naczyń było fantastyczną okazją do rozmowy z Wami na temat dbania o garnki z warstwą nieprzywierającą. Dostałam wczoraj na stories na Instagramie sporo pytań dotyczących ich pielęgnacji i korzystania z nich, a dziś zebrałam wszystkie razem w swoiste kompendium wiedzy o tego typu naczyniach.
Czy można je wkładać do zmywarki?
Producent nie zaleca mycia w zmywarce. Na dłuższą metę to może uszkodzić powłokę nieprzywierającą. Ale jak się bardzo chce, to od czasu do czasu można. Powłoka jest na tyle dobrej jakości, że wystarczy ciepła woda i płyn i w 3 minuty naczynie będzie umyte.
Jak wyczyścić przypalenia?
Próbowałam kiedyś przypalić patelnię Valdinoxa, bo potrzebowałam spalenizny do filmu i… nic z tego nie wyszło. Nie dało się. Okazało się, że powłoka nieprzywierająca jest… naprawdę nieprzywierająca. [Film o czyszczeniu przypalonych powierzchni możecie zobaczyć KLIKAJĄC TU]
Za to jeśli trzeba będzie doczyścić patelnię od spodu, to jeśli zabrudzenia nie są za duże, wstawiamy ją do zlewu wypełnionego wrzątkiem z dodatkiem sody oczyszczonej. Po kilku minutach wszystko właściwie samo odpadnie. Natomiast na naprawdę duże zabrudzenia trzeba zrobić spodowi patelni „maseczkę” z mleczka do czyszczenia i ręcznika papierowego. [TUTAJ dokładna instrukcja: jak domyć przypalony spód patelni?]
Moim zdaniem patelnie i garnki z powłoką szybko się rysują.
Bo nie wolno ich traktować metalowymi sztućcami – najlepsze są drewniane, bambusowe lub z tworzyw sztucznych łyżki i szpatułki. Nawet zwykły widelec może uszkodzić powłokę, więc trzeba zwrócić uwagę na to, czym się miesza.
Czy patelnia z podrapaną powłoką jest do wyrzucenia?
Jeśli rysy są powierzchowne, to nie, ale jeśli są głębokie, to trzeba ją wymienić.
Akurat seria Volcano ma powłokę 50% mocniejszą niż inne, więc dużo trudniej ją uszkodzić.
Nie myję w zmywarce, nie rysuję, a rysy i tak są.
To może być kwestia przechowywania – jeśli na patelni stoi w szafce druga patelnia albo garnek, to może ją porysować. Wtedy trzeba pomiędzy garnki włożyć filcową przekładkę, żeby zabezpieczyć wnętrze naczynia na dole. [link afiliacyjny do przekładek filcowych: KLIK]
Czy te garnki nadają się na indukcję?
Na indukcję, gaz, kuchenkę ceramiczną i na elektryczną. Zresztą konstrukcja tego garnka jest taka, że ciepło z indukcji rozchodzi się równomiernie, po całej podstawie. Naczynia Volcano posiadają tzw. Pełną indukcję – przez co nagrzewają się dużo szybciej, oszczędzając przy tym nasz czas i pieniądze (energia/gaz).
Czy garnek przed umyciem należy wystudzić?
Absolutnie tak! Nigdy nie zalewajcie gorącego garnka wodą (nawet ciepłą). Może to znacznie osłabić powłokę nieprzywierającą (nie uszkodzi jej od razu, ale praktykowanie takiego “błyskawicznego” czyszczenia w końcu do tego doprowadzi). Garnki nie lubią gwałtownych zmian temperatur. A zatem: zostawiamy garnek do wystygnięcia i myjemy ciepłą wodą, miękką gąbeczką z dodatkiem płynu do naczyń.
Czy taki garnek prosto z lodówki można wstawić na ogień?
Nie jest to rekomendowane! Dajmy mu chwilę w temperaturze pokojowej. Wszelkie gwałtowne skoki temperatur (nieważne, w którą “stronę”) są dla garnków bardzo niedobre.
Czy naprawdę można na nich smażyć zupełnie beztłuszczowo?
Oczywiście! Można smażyć beztłuszczowo, nic na pewno się nie przypali ani nie zacznie przywierać. Fajnie wygląda jajko wbite na taką patelnię – zaczyna się po powierzchni ślizgać. Można również wziąć ręcznik papierowy, nasączyć go trochę olejem/oliwą, przetrzeć nim naczynie i to również w zupełności wystarczy do smażenia.
Czy w takich garnkach można przechowywać długo np. bigos?
Ogólna zasada jest taka, że garnki nie nadają się do długotrwałego przechowywania żywności (wyjątkiem są garnki emaliowane). Najlepiej przełożyć gotowe danie do szklanych pojemników i tak można je przechowywać tak długo, jak pozwala na to rodzaj jedzenia.
Które garnki tej firmy Pani najbardziej poleca?
Do tej pory moją ulubioną była kolekcja Expert. Ale te z serii Volcano awansowały zdecydowanie na ich miejsce – mam wrażenie, że ciepło o wiele szybciej i intensywniej się po garnkach z kolekcji Volcano rozchodzi, mniej trzeba czasu na zagotowanie na przykład wody – ta różnica jest naprawdę widoczna!
Można wstawić te garnki do piekarnika?
Akurat garnków z kolekcji Volcano nie wolno wstawiać do piekarnika, ale kolekcja Expert oraz Power są do tego przystosowane. Oprócz tego, że możecie używać ich na dowolnych kuchenkach – to dodatkowo zapiekać potrawy w piekarniku.
Valdinox posiada również w ofercie brytfanny, których również możecie używać na kuchenkach, jak i w piekarnikach.
Czy nagrzewają się rączki?
Na kuchence indukcyjnej i na płytach się nie nagrzewają. Na gazie – minimalnie. Można jednak bez problemu chwycić rączki dłońmi, żeby np. odcedzić czy przestawić garnek.
Czy naczynia z takimi powłokami są szkodliwe?
Nie. Te garnki z Valdinoxa posiadają kilkuwarstwowe zabezpieczenia, przez co nie ma możliwości, żeby potrawy miały jakikolwiek kontakt z aluminium. Bo co do zasady – większość naczyń dostępnych na rynku z powłoką non-stick to właśnie naczynia aluminiowe: aluminium jest lekkie, nagrzewa się szybciej niż stal i dłużej trzyma ciepło, sprawiając, że naczynia te są bardziej energooszczędne. Poza tym do produkcji garnków Valdinox użyto wyłącznie renomowanych i sprawdzonych powłok non-stick, a same naczynia przed trafieniem do sklepu przechodzą kilkuetapowe testy jakości.
Jak w takim garnku ubić tłuczkiem ziemniaki, żeby go nie zepsuć?
Ja bym jednak ubijała w innym naczyniu. Można też użyć tłuczka z tworzywa bezpiecznego do powłok nieprzywierających, takiego jak np. ten: KLIK [link afiliacyjny]
Czy w takich garnkach można blendować?
Można, dlatego że ostrze blendera nie szoruje po dnie naczynia (a przynajmniej nie powinno). Ale to pod warunkiem, że główka blendera jest plastikowa, a nie metalowa!
Czy te garnki powinno się smarować olejem na czas przechowywania w szafce?
Nie trzeba smarować. Wystarczy, aby powierzchnia, była sucha, gdy naczynie odkłada się do szafki.
Jeśli macie jakieś pytania dotyczące użytkowania i pielęgnacji garnków z powłoką nieprzywierającą możecie zadać je w sekcji komentarzy poniżej! Chętnie odpowiem na wszystkie!
A jeśli macie ochotę skorzystać ze świetnej promocji, to sklep Pieknowdomu.pl przygotował dla Was
15% rabat na hasło VOLCANO!
Rabat obowiązuje do 14 października! Żeby wejść do sklepu prosto na półkę z garnkami z linii VOLCANO wystarczy KLIKNĄĆ TUTAJ.