Sos pomidorowy w trzech odsłonach – PRZEPISY
Kochani!
Na YouTube już jest film o trzech wcieleniach jednego dania, czyli jak gotować raz, a potem mieć z tego trzy potrawy [LINK]. Poniżej znajdziecie przepisy na dania z filmu, a ja przypominam o konkursie, który organizuję wraz z moim ulubionym sklepem www.pieknowdomu.pl – do wygrania udział w moim filmie i możliwość wspólnego gotowania zwycięskich potraw w mojej kuchni oraz komplet garnków Valdinox Expert, czyli takich, w których ja gotuję na co dzień.
Sos bazowy
- 6 puszek włoskich pomidorów w całości;
- 2 małe cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- natka pietruszki;
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Czosnek, natkę i cebulę dość drobno pokrój. W sporym garnku zeszklij je lekko na odrobinie oliwy. Dodaj pokrojone pomidory z puszki i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu min. 30 minut.
Możesz go podać np. jako dodatek do grillowanej piersi kurczaka z młodymi ziemniakami z wody – to prosty, szybki i pyszny obiad.
Sos do spaghetti („niby” bolognese, czyli al ragu)
- sos bazowy z przepisu powyżej;
- pół kilo mięsa mielonego;
- papryczka peperoncino suszona lub świeża (jeśli świeża, to bez pestek);
- opakowanie makaronu spaghetti,
- porwane listki pęczka bazylii,
- tarty parmezan do posypania.
Mięso usmaż porcjami w rondelku i dodaj do sosu. W największym możliwym garnku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawaj posypane parmezanem i listkami bazylii, z jednym dużym listkiem dla dekoracji.
„Niby” chili con carne
- sos z przepisu powyżej (już z mięsem i chili);
- puszka czerwonej fasoli;
- puszka dowolnej innej fasoli (np: borlotti w sosie chili);
- żółta papryka;
- mała puszka kukurydzy;
- kumin, papryczka jalapeno, słodka papryka i papryczka chili;
- świeża kolendra, jogurt grecki lub śmietana i żółty tarty ser do dekoracji;
- ryż: może być długoziarnisty albo pełnoziarnisty (byle nie jaśminowy).
Do resztki sosu do makaronu (powyżej) dodaj dwa rodzaje fasoli. W rondelku podsmaż lekko paprykę i kukurydzę, dodaj do sosu. Całość gotuj razem ok. 15 minut (czyli mniej więcej tyle, ile będzie gotował się ryż, a w międzyczasie dodaj przyprawy do smaku. Podawaj z ryżem i łyżką jogurtu, odrobiną żółtego sera i kolendrą.