• Instagram
  • YouTube

Sos pomidorowy w trzech odsłonach – PRZEPISY

Kochani!

Na YouTube już jest film o trzech wcieleniach jednego dania, czyli jak gotować raz, a potem mieć z tego trzy potrawy [LINK]. Poniżej znajdziecie przepisy na dania z filmu, a ja przypominam o konkursie, który organizuję wraz z moim ulubionym sklepem www.pieknowdomu.pl – do wygrania udział w moim filmie i możliwość wspólnego gotowania zwycięskich potraw w mojej kuchni oraz komplet garnków Valdinox Expert, czyli takich, w których ja gotuję na co dzień.

Sos bazowy

  • 6 puszek włoskich pomidorów w całości;
  • 2 małe cebule;
  • 4 ząbki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Czosnek, natkę i cebulę dość drobno pokrój. W sporym garnku zeszklij je lekko na odrobinie oliwy. Dodaj pokrojone pomidory z puszki i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu min. 30 minut.

Możesz go podać np. jako dodatek do grillowanej piersi kurczaka z młodymi ziemniakami z wody – to prosty, szybki i pyszny obiad.

 

Sos do spaghetti („niby” bolognese, czyli al ragu)

  • sos bazowy z przepisu powyżej;
  • pół kilo mięsa mielonego;
  • papryczka peperoncino suszona lub świeża (jeśli świeża, to bez pestek);
  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • porwane listki pęczka bazylii,
  • tarty parmezan do posypania.

Mięso usmaż porcjami w rondelku i dodaj do sosu. W największym możliwym garnku  ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podawaj posypane parmezanem i listkami bazylii, z jednym dużym listkiem dla dekoracji.

„Niby” chili con carne

  • sos z przepisu powyżej (już z mięsem i chili);
  • puszka czerwonej fasoli;
  • puszka dowolnej innej fasoli (np: borlotti w sosie chili);
  • żółta papryka;
  • mała puszka kukurydzy;
  • kumin, papryczka jalapeno, słodka papryka i papryczka chili;
  • świeża kolendra, jogurt grecki lub śmietana i żółty tarty ser do dekoracji;
  • ryż: może być długoziarnisty albo pełnoziarnisty (byle nie jaśminowy).

Do resztki sosu do makaronu (powyżej) dodaj dwa rodzaje fasoli. W rondelku podsmaż lekko paprykę i kukurydzę, dodaj do sosu. Całość gotuj razem ok. 15 minut (czyli mniej więcej tyle, ile będzie gotował się ryż, a w międzyczasie dodaj przyprawy do smaku. Podawaj z ryżem i łyżką jogurtu, odrobiną żółtego sera i kolendrą.

Materiał powstał przy współpracy z firmą:

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.