Najsmaczniejsze choinki pod słońcem
Długo szukałam oryginalnego pomysłu na dekorację stołu, bo przecież wszystko już było.
A jadalna oryginalna dekoracja to już naprawdę duża sztuka…
A jednak! Któregoś jesiennego dnia wpadłam na smakowity pomysł. Przecież z wafelków do lodów można zrobić pyszne choinki! Wystarczy trochę lukru i posypka albo wiórki kokosowe i choinka gotowa!
No to do roboty!
Po pierwsze wafelki: kupiłam je w cukierni. Akurat o tej porze roku lody w kulkach nie cieszą się szczególną popularnością, więc nawet się ucieszyli kiedy kupiłam od razu dwadzieścia.
Po drugie lukier: możecie go zrobić sami ale możecie także wykorzystać gotową polewę, którą podgrzewa się w ciepłej wodzie jeszcze w opakowaniu. Własny lukier ma tę zaletę, że można przygotować go w nieco rzadszej wersji. Dzięki temu łatwiej go będzie rozprowadzić po całym wafelku. Równie pięknie będą wyglądać zacieki z gęstego lukru. Co kto lubi. Możecie także na całym zielonym drzewku zrobić białym lukrem ośnieżone szczyty.
Po trzecie dekoracje: Można dekorować flamastrami z lukrem: namalować zielone igiełki albo ażurowe łańcuchy czy inne dekoracje. Możecie użyć posypek: piękne są cukrowe śnieżynki, ale i kolorowe kuleczki czy patyczki będą się prezentować znakomicie. Jeśli Wasz stół jest złoty lub srebrny wybierzcie groszek w tym właśnie kolorze. Moim zdaniem najpiękniejszą dekorację tworzą wiórki kokosowe: wyglądają dosłownie jak płatki śniegu!
Bardzo fajny efekt uzyskacie nakładając jeden wafelek na drugi, tworząc wyższe i niższe drzewka.
A najlepsze w tej dekoracji jest to, że w całości jest jadalna. Więc dzieciaki, które zwykle średnio lubią wigilijne potrawy, będą mogły po kolacji wszystko schrupać!
Super ?, a jak zrobilas taki gesty lukier???
Szczerze mówiąc kupiłam gotowy 🙂