• Instagram
  • YouTube

Robimy pyszny chłodnik idealny na gorące dni – sprawdzony przepis Pedantuli!

Robimy pyszny chłodnik idealny na gorące dni – sprawdzony przepis Pedantuli! Dziś mam dla Was przepis na pyszny chłodnik, idealny na gorące majowe i czerwcowe dni (o ile pogoda dopisze ;)). Dajcie znać w komentarzach, jak Wy robicie Wasz idealny chłodnik i czy zawsze jest on na buraczkach/botwince. Smacznego i miłego oglądania!

Moja książka „Kuchnia Pedantuli” do kupienia tylko w moim sklepie: https://kuchniapedantuli.pl/

Przepis na Chłodnik:

Składniki na 4 osoby na dwa dni 🙂

6 średnich buraków
1-2 botwinki
2-3 opakowania kefiru
2-3 duże kubeczki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek koperku
pęczek drobnego szczypiorku
pęczek rzodkiewek
ogórek świeży
6 ząbków czosnku
sól, pieprz, „warzywko”

Sposób przygotowania:

Buraki myję, odcinam końcówki z obu stron i gotuję w całości, w skórkach z dodatkiem „warzywka” i soli. Gotowanie trwa dość długo, tak by buraki zmiękły na tyle, by można było wbić w nie widelec. Wyjmuję buraki i dosłownie na minutkę wrzucam pokrojoną botwinkę, gotuję i odstawiam do ostudzenia. Buraki po ostygnięciu obieram i kroję w kostkę (nie lubię zbyt drobno, bo musi być na czym zawiesić ząb). Do duuuuużej, schłodzonej wcześniej w lodówce szklanej miski wlewam: barszcz, tyle samo objętościowo ile mam barszczu dodaję kefiru oraz jogurtu, wciskam czosnek (ja lubię dużo, ale może być mniej), wkrajam szczypiorek, koperek, rzodkiewki i ogórka. Mieszam wszystko i odstawiam do lodówki. Na koniec dodaję sporo pieprzu i soli do smaku. Można podawać z jajkiem, ale sam też jest smaczny.

 

Kuchnia Pedantuli książka

Zostaw komentarz