• Instagram
  • YouTube

Jesienna dekoracja stołu

Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku jeśli chodzi o motywy dekoracyjne. Jest mnóstwo kolorowych szyszek, żołędzi, zasuszonych kwiatów czy małych, kolorowych dyń. A zatem można szaleć do woli.

IMG_5359

Jeśli planujecie uroczystą kolację warto pomyśleć o sezonowej dekoracji. Ja swoją zrobiłam dosłownie w 10 minut, a wykorzystałam do niej:

  • starą deskę
  • świece w różnej wysokości
  • modrzewiowe gałązki z szyszkami
  • przekwitnięte kwiaty hortensji

 

Deska wyznacza „ramy” naszej dekoracji. Możecie użyć całkiem płaskiej deseczki albo nawet dużego kawałka kory (np: z drewna do kominka). Fajnie wyglądają też 3-4 pojedyncze drewniane klocki, które łatwiej rozmieścić jeśli na stole pojawia się dużo potraw. Moja deska to w zasadzie taki słupek, jest wysoka, dzięki czemu dekoracja ładnie się wyróżnia.

Zacznij od największych elementów, czyli świec. To one są bazą dekoracji. Można je ustawić od najwyższej do najniższej, można na środku postawić dużą, a obok niej, stopniowo coraz niższe. Ja pomieszałam wysokości świeczek.

IMG_5347

Potem dodajecie nieco drobniejsze element, czyli gałązki z szyszkami. Modrzew jest idealny, bo gałązki są giętkie, mają (nawet jeszcze o tej porze) zielone igiełki, które dodają kompozycji trochę koloru. Modrzewiowe szyszki mocno się trzymają, nie sypią się z nich jakieś „leśne paproszki”, więc idealnie nadają się na stół. Gałązki możesz wywijać między świeczkami, tak, by zapełniły jak najwięcej miejsca.

IMG_5337

IMG_5339

Na koniec kwiaty: to mogą być podsuszone hortensje, ale także chryzantemy (o ile nie kojarzą się komuś wyłącznie z cmentarzem) lub czerwone, jesienne owoce krzewów (pod warunkiem, że przy stole nie usiądą dzieci, które mogłyby je niechcący zjeść). Wystarczy odrobina, kilka kwiatków, bo nie chodzi o to, by kompozycja wyglądała ciężko.

IMG_5349

Jeśli zostanie Ci jeszcze kilka gałązek i szyszek możesz także udekorować miejsca dla gości. Dekoracje z naturalnych i niejadalnych materiałów trzeba zawsze robić na dodatkowym talerzu. Kiedy goście zasiądą już do stołu talerze z dekoracją można zabrać i zostawić jedynie te, na których pojawią się dania. Nie chcesz przecież, żeby Twoi goście wyłuskiwali potem szyszki z zupy 🙂

IMG_5342

IMG_5341

Nawet zwyczajna kolacja w takim otoczeniu nabiera charakteru 🙂 Co więcej, taka dekoracja może spokojnie stać na stole przez kilka dni, dopóki świeczki się nie wypalą.

IMG_5357

14 komentarzy

Zostaw komentarz

Wypełnij formularz aby się zarejestrować

Dzięki naszemu newsletterowi bądź na bieżąco z tym co się dzieje u Uli Pedantuli!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Pedantula - Urszula Chincz z siedzibą przy ul. Łowickiej 58/4 w Warszawie, kod pocztowy: 02-531 Warszawa, NIP 521 236 25 55, REGON: 017353030.